Przepis: Rogale Św. Marcina
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Rogale Św. Marcina?
1/3 masła stopić, resztę mocno schłodzić. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże roztarte
z łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiona 15 minut.
Dodać resztę cukru i stopione masło.
Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Jeszcze raz dokładnie zagnieść i odstawić na pięć minut.
Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm.
Schłodzone masło pokroić na cienkie plastry i porozkładać je na połowie ciasta
Przykryć drugą połową, zawinąć brzegi pod spód i lekko docisnąć.
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×50 cm.
Prostokąt złożyć od węższej strony na trzy , tak, by powstały 3 warstwy ciasta, jedna na drugiej.
Wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
– mak sparzyć, zemleć.
Dodać miód, rodzynki, orzechy i skórkę.
Mieszając podgrzać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 70 cm.
podzielić na długie, wąskie trójkąty.
Smarować wodą, nakładać po 1 łyżeczce nadzienia na szerszy koniec trójkątów i zwinąć.
Rogale pozginać w podkówkę.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec 18 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C., na złoty kolor.
Ucierać cukier puder z rumem i 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie gładki lukier.
Jeszcze ciepłe rogale posmarować lukrem