Jak przyrządzić Rogale Św. Marcina?

Przepis: Rogale Św. Marcina

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przyrządzić Rogale Św. Marcina?

Ciasto;

1/3 masła stopić, resztę mocno schłodzić. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże roztarte

z łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiona 15 minut.

Dodać resztę cukru i stopione masło.

Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Jeszcze raz dokładnie zagnieść i odstawić na pięć minut.

Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm.

Schłodzone masło pokroić na cienkie plastry i porozkładać je na połowie ciasta

Przykryć drugą połową, zawinąć brzegi pod spód i lekko docisnąć.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×50 cm.

Prostokąt złożyć od węższej strony na trzy , tak, by powstały 3 warstwy ciasta, jedna na drugiej.

Wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

– mak sparzyć, zemleć.

Dodać miód, rodzynki, orzechy i skórkę.

Mieszając podgrzać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 70 cm.

podzielić na długie, wąskie trójkąty.

Smarować wodą, nakładać po 1 łyżeczce nadzienia na szerszy koniec trójkątów i zwinąć.

Rogale pozginać w podkówkę.

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Piec 18 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C., na złoty kolor.

Ucierać cukier puder z rumem i 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie gładki lukier.

Jeszcze ciepłe rogale posmarować lukrem

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553