Przepis: Rogaliki domowe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Rogaliki domowe?
1/4 szkl. mleka (ciepłe) +2łyżki mąki p.+1 łyżka cukru +5 dag drożdży= wszystko wymieszać na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
2 jaja +1 żółtko +1/2szkl. cukru= roztrzepać
Do masy jajecznej dodać ok.4 szklanek mąki pszennej, szczyptę soli, 3/4szkl. ciepłego mleka i 10 dag roztopionej i ostudzonej margaryny. Wszystko wymieszać,dodać do tego wcześniej przygotowany rozczyn i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Następnie ciasto przemięsić jeszcze raz na stolnicy (najlepiej robić to porcjami, pierwszą połowę ciasta a potem postępować tak samo z drugą). Rozwałkować placek w formie koła, radełkiem lub nożem wycinać trójkąty. Na szerszy brzeg trójkąta kłaść marmoladę i zwijać trójkąt od szerszej strony ku węższej, formować rogalik i kłaść na blaszkę posmarowaną lekko olejem. Piec rogaliki na złoty kolor. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.