Przepis: Rogaliki z ciasta topielca
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak przyrządzić Rogaliki z ciasta topielca?
Mleko, śmietanę, łyżkę cukru i drożdże połączyć razem i dokładnie rozetrzeć. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej całe jaja (przedtem umyte) i rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać dodając równocześnie stopione wystudzone masło i szczyptę soli. Ciasto zagnieść w kulę i włożyć do garnka z zimną wodą. Woda powinna przykrywać ciasto. W międzyczasie marmoladę wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i drobno posiekanymi orzechami. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody należy je wyjąć, osuszyć w czystej ściereczce, dodać cukier i cukier wanilinowy i ponownie zarobić. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty, nadziewać je przygotowaną masą i zwijać rogaliki. Przed włożeniem do pieca, wierzch posmarować rozmąconym jajem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.