Przepis: Rogaliki z konfiturą wiśniową
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Rogaliki z konfiturą wiśniową?
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, cukier, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy miękką margarynę. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę.
Do wyższego garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy ciasto. Gdy wypłynie wyjmujemy na stolnicę. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty.
Nakładamy po łyżeczce konfitury i zwijamy rogaliki. Układamy na natłuszczonej, wysypanej mąką blasze i odstawiamy na 20 minut, aby wyrosły.
Smarujemy rogaliki rozmącony jajkiem i posypujemy cukrem bądź makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C około 20-30 minut.