Jak przyrządzić Rogaliki z marmoladą?

Przepis: Rogaliki z marmoladą

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Rogaliki z marmoladą?

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.

W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.

Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556