Przepis: Rogaliki z marmoladą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Rogaliki z marmoladą?
Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.
W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.
Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.