Przepis: Rolada jagodowa
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Rolada jagodowa?
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka. Wsypać przesianą mąkę, całość wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem i piec około 15 min w 180 stopniach.
Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym.
Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, wlać tężejącą galaretkę. Chwilę ubijać. Jagody z dżemem dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę jagodową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki aby stężała.