Jak przyrządzić Rolada makowa z serem?

Przepis: Rolada makowa z serem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Rolada makowa z serem?

Plastry ananasów osączyć.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zalewy, a gdy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, i odstawić do ostudzenia.

Ser zemleć trzykrotnie i utrzeć z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z żelatyną.

Połowę owoców drobno pokroić, połączyć z masą serową i odstawić do lodówki.

Śmietankę również schłodzić w lodówce.

CIASTO:

żółtka utrzeć z 3 łyżkami letniej wody, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Z białek ubić bardzo sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z makiem i lekko wymieszać z masą jajeczną.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i piec około 15 min.

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć biszkopt na ściereczkę (odwracając formę do góry dnem), zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczką w rulon i pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z masą serową.

Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 nadzienia i powtórnie zwinąć (już bez ściereczki).

Posmarować resztą nadzienia i przybrać odłożonymi owocami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556