Przepis: Rolada makowa z serem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Rolada makowa z serem?
Plastry ananasów osączyć.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zalewy, a gdy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, i odstawić do ostudzenia.
Ser zemleć trzykrotnie i utrzeć z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z żelatyną.
Połowę owoców drobno pokroić, połączyć z masą serową i odstawić do lodówki.
Śmietankę również schłodzić w lodówce.
żółtka utrzeć z 3 łyżkami letniej wody, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Z białek ubić bardzo sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z makiem i lekko wymieszać z masą jajeczną.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i piec około 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć biszkopt na ściereczkę (odwracając formę do góry dnem), zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczką w rulon i pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z masą serową.
Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 nadzienia i powtórnie zwinąć (już bez ściereczki).
Posmarować resztą nadzienia i przybrać odłożonymi owocami.