Przepis: Rolada orzechowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Rolada orzechowa?
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z połową cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek, dodaj pianę z białek, mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 180 st. Gorący biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę, ostrożnie usuń pergamin, dość ścisło zwiń. Z proszku budyniowego, cukru i mleka ugotuj budyń. Orzechy upraż, posiekaj, dodaj do kremu. Zmiksuj z zimnym budyniem. Biszkopt rozwiń, posmaruj masą, zwiń. Roladę posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami i lukrem.