Jak przyrządzić Rolada – szachownica?

Przepis: Rolada – szachownica

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Rolada – szachownica?

Białka ubić z 2 łyżkami wody, szczyptą soli, 15 dag cukru i 1 cukrem waniliowym.

Dodać żółtka, mąkę, i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Jasne i ciemne ciasto przełożyć do oddzielnych szprycek z okrągłymi końcówkami.

Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać na zmianę pasek jasnego i ciemnego ciasta (obok siebie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 12 minut.

Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę, posypaną resztką cukru.

Przykryć drugą wilgotną ściereczką.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, dodać posiekaną czekoladę i pistacje.

Zdjąć górną ściereczkę z ciasta, posmarować je masą.

Zwinąć roladę, pomagając sobie dolną ściereczką.

Włożyć na godzinę do lodówki.

Nie wymaga lukrowania, ani dekorowania, ponieważ dekoracją jest jej dwukolorowe ciasto, które po pokrojeniu układa się w szachownicę.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556