Przepis: Rolada – szachownica
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Rolada – szachownica?
Białka ubić z 2 łyżkami wody, szczyptą soli, 15 dag cukru i 1 cukrem waniliowym.
Dodać żółtka, mąkę, i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.
Jasne i ciemne ciasto przełożyć do oddzielnych szprycek z okrągłymi końcówkami.
Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać na zmianę pasek jasnego i ciemnego ciasta (obok siebie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 12 minut.
Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę, posypaną resztką cukru.
Przykryć drugą wilgotną ściereczką.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, dodać posiekaną czekoladę i pistacje.
Zdjąć górną ściereczkę z ciasta, posmarować je masą.
Zwinąć roladę, pomagając sobie dolną ściereczką.
Włożyć na godzinę do lodówki.
Nie wymaga lukrowania, ani dekorowania, ponieważ dekoracją jest jej dwukolorowe ciasto, które po pokrojeniu układa się w szachownicę.