Przepis: Rolada szachownica
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Rolada szachownica?
Przepis:
Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao). Z jednej części przygotujemy ciasto białe a z drugiej kakaowe.
Ciasto białe:
jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej a następnie mleko. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35×20 cm.
Ciasto ciemne:
postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao. Piec na blaszce o tych samych wymiarach.
Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów. Ostudzić..
Masa karmelowa:
W garnku skarmelizować cukier, należy uważać żeby za mocno nie spalić.. Do powstałego karmelu wlać mleko (z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuścić cały karmel. Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać. Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń. Do ciepłego budyniu wmieszać szybko margarynę.
Przygotowanie:
Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli, posmarować każdy ciepłą masą karmelową (zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta). Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem. Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny). Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę. Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce.
Smacznego:)