Jak przyrządzić Rolada z morelami?

Przepis: Rolada z morelami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Rolada z morelami?

Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier.

Masę połączyć z mąką i roztopioną czekoladą.

Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 10-12 minut w temp. 200°C.

Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i schłodzić.

Krem:

morele osaczamy z zalewy, kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, mieszamy ją z łyżką śmietany,i łączymy z pozostałą śmietaną. Dodajemy morele, i całość delikatnie mieszamy.

Biszkopt rozwijamy, smarować kremem, i znów rolujemy.

Dekoracje możemy wykonać różnie, poprzez posypanie cukrem pudrem przez papierową serwetkę z wyciętym wzorem, lub przez serwetkę zrobioną na szydełku, możemy zrobić rozetki z bitej śmietany i położyć pokrojone w paseczki owoce.

Wstawiamy do lodówki celem zastudzenia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556