Przepis: Rolada z morelami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Rolada z morelami?
Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Masę połączyć z mąką i roztopioną czekoladą.
Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 10-12 minut w temp. 200°C.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i schłodzić.
Krem:
morele osaczamy z zalewy, kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, mieszamy ją z łyżką śmietany,i łączymy z pozostałą śmietaną. Dodajemy morele, i całość delikatnie mieszamy.
Biszkopt rozwijamy, smarować kremem, i znów rolujemy.
Dekoracje możemy wykonać różnie, poprzez posypanie cukrem pudrem przez papierową serwetkę z wyciętym wzorem, lub przez serwetkę zrobioną na szydełku, możemy zrobić rozetki z bitej śmietany i położyć pokrojone w paseczki owoce.
Wstawiamy do lodówki celem zastudzenia.