Przepis: Rozkosz migdałowo-orzechowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Rozkosz migdałowo-orzechowa?
margarynę palmę utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać kolejno 4 żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany i mieszać łyżką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Ciasto wyrobić i podzielić na dwie części.
Kładąc ciasto na blaszkę, co jakiś czas namoczyć ręce w wodzie lub posypać mąką, aby łatwiej je było rozciągnąć na blaszce – bo jest kleiste.
Ubić 4 białka i dodać porcjami 1 szklankę cukru.
Dwie blaszki wysmarować i KONIECZNIE! wyłożyć papierem. Na jednej blaszce rozsmarować jedną część ciasta, na to dżem z czarnej porzeczki, a następnie pół porcji ubitych białek. Na białka pół paczki migdałów w płatkach i pół paczki pokrojonych orzechów włoskich.
Na drugiej blaszce to samo tylko bez dżemu.
Piec kolejno ok. 30-40 minut. W razie potrzeby skrócić czas pieczenia, aby wierzch i orzechy za mocno się nie przypaliły, można też pod koniec pieczenia przykryć wierzch papierem i wówczas dopiec ciasto.
KREM:
0,5 l mleka+7 łyżek cukru zagotować. W odrobinie mleka rozrobić budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka ). Ugotować budyń i ostudzić.
Margarynę palmę lub lepiej masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i dodawać porcjami ostudzony budyń. Kremem przełożyć ciasto. Na spodzie ma być ciasto które było posmarowane dżemem.
Ciasto trzymać na blaszce wyłożonej papierem, ponieważ przy dłuższym trzymaniu może przejść blaszką.