Przepis: Sernik
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Sernik?
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, utrzeć. Dodać pianę z białek, wymieszać. Do masy dodać płatki, budyń, mleko dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 170 stopni C przez 30-40 minut,a następnie zwiększyć temp. do 180 stopni C i piec przez 20 minut.
Wyłączyć piekarnik nim ciasto jeszcze na 10-15 minut. Sernik ostudzić, polać polewą i dowolnie udekorować.
Na polewę:
wszystkie składniki podgrzewać i gotować przez 3 minuty.