Przepis: Sernik cytrynowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Sernik cytrynowy?
Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż na 1 godz. do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie.
Cytryny umyj w gorącej wodzie i osusz. Zetrzyj skórkę, owoce przekrój na pół i wyciśnij sok.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Zimne ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej odrobiną mąki, a następnie włóż do formy i uformuj rant wysokości 3 cm. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białka.
Serek wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny. Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Mąkę ziemniaczaną przesiej do masy serowej i lekko wymieszaj.
Masę wyłóż na spód ciasta. Sernik piec 50-60 minut, ostudź i pokrój na 12 porcji. Podawaj z bitą śmietaną.