Przepis: Sernik na okolicznościową kolację
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Sernik na okolicznościową kolację?
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem.
Następnie wymieszać z cukrem, zrobić dołek, dodać żółtko lub pół jaja oraz łyżkę śmietany i zarobić ciasto ręką.
Gdy składniki połączą się, uformować z ciasta kulę i wynieść w chłodne miejsce na 1 godzinę, aby stężało (ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo).
Więcej niż połowę ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 cm, przenieść na brytfannę i podpiec na jasnozłoty kolor.
Ostudzić i rozsmarować na nim masę serową.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokrajać w paski szerokości 1 cm, ułożyć je w kratkę na masie serowej i posmarować rozmąconym jajem.
Upiec na złoty kolor, gorący placek posypać cukrem pudrem, ostudzić i pokroić w kwadraciki.
Masa serowa:
Ser zemleć w maszynce.
Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową pokroić.
W misce utrzeć masło i połączyć z żółtkami (wbijając je po jednym), cukrem i wanilią.
Wlać kilka kropli olejku rumowego i pomarańczowego, a następnie dodawać stopniowo (po łyżce) ser.
Gdy uzyska się gładką masę, wymieszać ją z bakaliami i sztywno ubitą pianą.