Przepis: Sernik twarogowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Sernik twarogowy?
Mąkę przesiać z kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dodać margarynę, posiekać.
Dodać 50g cukru pudru, 2 żółtka, zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki.
Masa twarogowa:
Twaróg zemleć, masło stopić, ostudzić.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Następnie żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, oraz masłem, dodać twaróg, śmietanę wymieszać.
Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część zetrzeć na tarce jarzynowej na całe dno blachy.
Na ciasto wyłożyć ser, pokryć ją resztą startego ciasta.
Piec ok. godziny w 180 stop.