Jak przyrządzić Sernik twarogowy?

Przepis: Sernik twarogowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Sernik twarogowy?

Ciasto:

Mąkę przesiać z kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dodać margarynę, posiekać.

Dodać 50g cukru pudru, 2 żółtka, zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki.

Masa twarogowa:

Twaróg zemleć, masło stopić, ostudzić.

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Następnie żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, oraz masłem, dodać twaróg, śmietanę wymieszać.

Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część zetrzeć na tarce jarzynowej na całe dno blachy.

Na ciasto wyłożyć ser, pokryć ją resztą startego ciasta.

Piec ok. godziny w 180 stop.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553