Jak przyrządzić Strucla makowa 2.1?

Przepis: Strucla makowa 2.1

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Strucla makowa 2.1?

Wsypać mak do garnka.

Zalać 2 szklankami mleka.

Gotować 5 minut, ciągle mieszając.

Odcedzić.

Dwa razy przekręcić przez maszynkę.

Posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową.

Zmieszać w misce mąkę i drożdże.

Dolać mleko, dodać rozpuszczony tłuszcz, cukier, sól oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę.

Rozgniatać dopóty, dopóki ciasto nie będzie jednolite.

Odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby dobrze wyrosło.

Jeszcze raz zagnieść ciasto.

Podzielić na trzy równe części.

Każdą rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, tak aby otrzymać paski długości 30 cm i szerokości 10 cm.

Posypać paski makiem, zrolować.

Spleść paski w warkocz.

Ułożyć struclę na wyłożonej pergaminem blasze piekarnika.

Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Pozostawić pod przykryciem jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Piec 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 175°C.

Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Posmarować konfiturą jeszcze ciepłe ciasto.

Mak zmieszać z cukrem pudrem, posypać struclę. Odstawić ciasto, żeby wystygło.

Przechowywać zawinięte w celofan.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556