Przepis: Strucla makowa 2.1
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Strucla makowa 2.1?
Wsypać mak do garnka.
Zalać 2 szklankami mleka.
Gotować 5 minut, ciągle mieszając.
Odcedzić.
Dwa razy przekręcić przez maszynkę.
Posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową.
Zmieszać w misce mąkę i drożdże.
Dolać mleko, dodać rozpuszczony tłuszcz, cukier, sól oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę.
Rozgniatać dopóty, dopóki ciasto nie będzie jednolite.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby dobrze wyrosło.
Jeszcze raz zagnieść ciasto.
Podzielić na trzy równe części.
Każdą rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, tak aby otrzymać paski długości 30 cm i szerokości 10 cm.
Posypać paski makiem, zrolować.
Spleść paski w warkocz.
Ułożyć struclę na wyłożonej pergaminem blasze piekarnika.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Pozostawić pod przykryciem jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
Piec 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 175°C.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Posmarować konfiturą jeszcze ciepłe ciasto.
Mak zmieszać z cukrem pudrem, posypać struclę. Odstawić ciasto, żeby wystygło.
Przechowywać zawinięte w celofan.