Jak przyrządzić Świąteczny keks?

Przepis: Świąteczny keks

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Świąteczny keks?

Bakalie pokroić w kostkę. Jajka należy zważyć w całości, a następnie oddzielić żółtka, od białek.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie pojedynczo dodawać żółtka ciągle ucierając.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą.

Następnie delikatnie dodać pianę z białek. Dodać alkohol, zapach waniliowy i bakalie, ostrożnie wymieszać.

Podłużną foremkę dokładnie wysmarować, posypać mąką, wlać masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. około godziny.

Po upieczeniu, położyć na desce drewnianej na boku foremki, pozostawić do wystudzenia.

Wyjąć z formy, można polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556