Przepis: Świąteczny keks
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Świąteczny keks?
Bakalie pokroić w kostkę. Jajka należy zważyć w całości, a następnie oddzielić żółtka, od białek.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie pojedynczo dodawać żółtka ciągle ucierając.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą.
Następnie delikatnie dodać pianę z białek. Dodać alkohol, zapach waniliowy i bakalie, ostrożnie wymieszać.
Podłużną foremkę dokładnie wysmarować, posypać mąką, wlać masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. około godziny.
Po upieczeniu, położyć na desce drewnianej na boku foremki, pozostawić do wystudzenia.
Wyjąć z formy, można polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.