Przepis: Szarlotka jak u mamy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Szarlotka jak u mamy?
Mąkę, cukier puder (1 szklankę), żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić, 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blaszce, a 1/4 włożyć do zamrażalnika. Ciasto na blaszce zapiekać 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjąc, lekko przestudzić, wyłożyć mus jabłkowy, ubić na sztywno pianę z białek dodając 1/4 szkl cukru pudru, wyłożyć na mus, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/4 ciasta wyjętą z zamrażalnika (by ciasto nie przylegało do tarki należy tarke posmarować olejem). Szarlotkę zapiec w piekarniku do zrumienienia wierzchu. Smacznego