Jak przyrządzić Szarlotka z bitą śmietaną?

Przepis: Szarlotka z bitą śmietaną

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Szarlotka z bitą śmietaną?

Najpierw ubić białka na pianę, dodać cukier 1 szklankę, dalej ubijać, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia a na końcu wymieszane mąki i olej i szybko wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec około 40 minut.

Jabłka pokroić i dusić na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wsypać 1/5 galaretki cytrynowej, wymieszać aż się rozpuści.

Żelatynę zalać wodą, jak napęcznieje podgrzewać aż się zagotuje.

Śmietanę ubić z cukrem do smaku, dodać jogurt i żelatynę wystudzoną, wymieszać razem.

Biszkopt rozkroić na połowę, na biszkopt rozsmarować wystudzone jabłka, a na jabłka ubitą śmietanę z żelatyną i przykryć drugim biszkoptem. Odstawić w chłodne miejsce. Na wierzchu polać polewą czekoladową.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556