Przepis: Torcik brzoskwiniowy z masą serową
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przyrządzić Torcik brzoskwiniowy z masą serową?
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy porcjami do ciasta lekko mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut(do tak zwanego suchego patyczka).
Po wystudzeniu kroimy na dwie części.
Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w podanej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Serek przełożyć do naczynia, dodać cukier puder i zmiksować. Następnie dodać wystudzoną żelatynę 1 wymieszać. Wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Część masy wykładamy na dolną warstwę biszkoptu i nakrywamy górną warstwą, na którą nakładamy pozostałą masę serową.
Na niej układamy brzoskwinie i całość zalewamy wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.