Przepis: Torcik jagodowo-śmietankowy
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Jak przyrządzić Torcik jagodowo-śmietankowy?
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodawać stopniowo cukier i żółtka. Potem wymieszać z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Upiec cienki biszkopt na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha była o wymiarach 38 cm na 38 cm). Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt przełożyć na wilgotną czystą kuchenną ściereczkę i zwinąć w roladę. Jak ciasto ostygnie to rozwijamy i smarujemy dżemem jagodowym. Biszkopt zawijamy ponownie w ściereczkę dość ciasno i zostawiamy na ok. 30 min. Jagody z sokiem wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby dosłodzić sok jak będzie za kwaśny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukry waniliowe, cukier puder i powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w 1/4 szkl gorącej wody). Miksować aż wszystkie składniki się połączą-odłożyć 3 łyżki ubitej śmietanki do dekoracji. Roladę pokroić w 1 cm plastry. Na paterze ułożyć obręcz od małej tortownicy (śr. 26 cm) i układać plastry ciasta na dnie patery potem wyłożyć boki. Do środka wyłożyć śmietanę, zrobić wysokie boki ze śmietany i wyrównać dno. Na śmietanę wlać tężejącą galaretkę jagodową, a z reszty śmietany udekorować wierzch torciku. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki aby masy całkowicie stężały.