Przepis: Tort ananasowo-kokosowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Tort ananasowo-kokosowy?
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i kakao. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy. Piec około 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczami.
Ananasy odsączyć, kilka krążków pozostawić, resztę pokroić na kawałki. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć 1/2 szklanki soku ananasowego, posmarować częścią bitej śmietany, ułożyć owoce. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim, nasączonym płatem ciasta, udekorować według uznania krążkami ananasa.