Przepis: Tort czereśniowo jagodowy
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Tort czereśniowo jagodowy?
Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. 1/3 masy odłożyć. Do reszty dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć.
Jeden płat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć masę jagodową. Nakryć drugim płatem biszkoptu i nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową. Czereśnie pozbawione pestek ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącymi galaretkami.
Schłodzić.