Przepis: Tort Dacquoise
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 70 min.
Czas pieczenia: 100 min.
Jak przyrządzić Tort Dacquoise?
Najpierw przygotować blaszkę albo blaszki. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 23 cm.
Białka zacząć ubijać z dodatkiem soli. Najpierw na mniejszych obrotach, powoli zwiększając. Jak białka będą ubite na sztywno – najlepiej szybko się zorientować, aby zbyt długo nie miksować.
W tym momencie dodajemy wymieszane ze sobą cukry – po 1 łyżce wsypujemy do białek. Szybko i sprawnie miksujemy. Gdy cukier będzie już dodany, na koniec wlewamy sok z cytryny, chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Beza powinna być błyszcząca, biała, sztywna – przy podnoszeniu miksera masa powinna się „ciągnąć”.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Bezy podzielić na 2 części, wyłożyć na okręgi zostawiając margines ok. 1 cm wolny. Wkładamy blaszkę do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140 stopni C. Bezę pieczemy, a raczej suszymy 1,5 godziny. Wystudzić blaty, najlepiej przez noc, zostawiając otwarty piekarnik.
Krem:
Serek wymieszać z masą krówkową. Śmietanę ubić na sztywną masę – dobrym sposobem jest blender 🙂
Dodać do sera z kajmakiem. Wymieszać szybko. Na koniec wrzucamy orzechy, migdały i daktyle pokrojone na małe kawałki.
Krem chłodzimy!
Na pierwszy blat bezy wykładamy cały krem. Przykrywamy drugim płatem i dekorujemy cukrem pudrem, migdałami albo orzechami i oczywiście daktylami. Od teraz nie przechowujemy w lodówce, ponieważ beza może za bardzo się namoczyć.
Najlepiej podawać od razu!