Przepis: Tort jogurtowy
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Tort jogurtowy?
Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać ze zmielonymi orzechami i roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem na dno wyłożyć pokruszoną masę.
Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.Jogurt zmiksować z serkiem mascarpone, miodem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
Jagody włożyć do małego garnuszka dodać cukier puder i 1/4 szklanki wody. Gotować 5-8 minut następnie gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem i przelać przez bardzo drobne sito.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody i dodać do ciepłego musu, przestudzić.
Na zastygnięty sernik wylewamy mus jagodowy i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.