Przepis: Tort kawowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Tort kawowy?
Z jajek, mąki, cukru i kakao wybić mikserem puszystą masę biszkoptową, upiec.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki. Każdy z nich nasączyć przygotowanym ponczem: kawę rozpuszczalną zaparzamy w jednej filiżance wrzącej wody, dodajemy cukier, studzimy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy i studzimy. Kawę mieloną zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy same fusy z zaparzonej wcześniej kawy, mieszamy krem delikatnie i dodajemy żelatynę.
Mieszamy aby żelatyna równomiernie rozprowadziła się w śmietanie i takim kremem przekładamy po kolei krążki biszkoptowe. Dekorujemy wierzch tortu i posypujemy kawą.