Przepis: Tort kokosowy
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Tort kokosowy?
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na 2 części.
Masa: W garnku zagotować wodę, na garnku postawić metalową miseczkę, włożyć do niej pokruszoną czekoladę i mieszać, aż do jej całkowitego roztopienia. Kremówkę ubić, dodać do niej śnieżki i dalej ubijać. Następnie delikatnie połączyć z przestudzoną czekoladą. Na koniec dodać wiórki kokosowe, (ale wcześniej odjąć trochę masy na dekorację i dodać do niej odrobinę czerwonego barwnika, aby powstał różowy kolor) wszystko delikatnie wymieszać.
Na pierwszy biszkopt wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi i przykryć drugim biszkoptem.
Różowy krem rozsmarować na wierzchu i ozdobić według uznania.