Jak przyrządzić Tort śmietankowy na urodziny?

Przepis: Tort śmietankowy na urodziny

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Tort śmietankowy na urodziny?

Biszkopt jasny:

białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec około 20 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.

Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół.

Biszkopt niebieski:

postąpić jak w przypadku biszkoptu jasnego, tyle, że na koniec ubijania dodać barwnik niebieski.

Po upieczeniu również przekroić na pół.

Masa śmietankowa:

śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i śnieżką. Masę podzielić na 3 części.

Masa brzoskwiniowa:

brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Sok z brzoskwiń zagotować ze szklanką wody, rozpuścić galaretki, dodać pokrojone owoce.

Odstawić.

Na biszkopt niebieski rozsmarować część masy śmietankowej, przykryć jasnym biszkoptem, następnie wyłożyć połowę tężejącej masy brzoskwiniowej, przykryć jasnym biszkoptem i rozłożyć resztę masy brzoskwiniowej.

Na masę wyłożyć drugą część masy śmietankowej, przykryć niebieskim biszkoptem.

Cały tort posmarować resztą masy śmietankowej, udekorować, na wierzch wylać tężejącą niebieską galaretkę.

Dowolnie udekorować kwiatuszkami, motylkami lub innymi figurkami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556