Jak przyrządzić Tort truskawkowy?

Przepis: Tort truskawkowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Tort truskawkowy?

Na biszkopt:

ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Na masę:

zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, do gotującego wlać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i zagotować. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy płaty, przełożyć masą, rozsypać obrane i pokrojone w kostkę truskawki. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Tężejącą wlać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556