Przepis: Tort truskawkowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Tort truskawkowy?
Na biszkopt:
ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
Na masę:
zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, do gotującego wlać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i zagotować. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy płaty, przełożyć masą, rozsypać obrane i pokrojone w kostkę truskawki. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Tężejącą wlać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.