Przepis: TORT z masą orzechową
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić TORT z masą orzechową?
1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier.
2. Dodawać żółtka i wodę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Bardzo delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 25 cm.
(ja robię w tortownicy w kształcie serca)
4. Piec w temperaturze 180stopni C przez około 50 minut..
Masa orzechowa:
1. – Mleko zagotować, zalać orzechy, dokładnie wymieszać i ostudzić.
2. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać orzechy z mlekiem i utrzeć.
TORT ORZECHOWY:
1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 krążki.
2. Ciasto można nasączyć wodą zagotowaną z cukrem i sokiem z cytryny.
3. Płaty ciasta przełożyć masą orzechową.
4. Udekorować według uznania najlepiej białą polewą i posypanym na to krokantem orzechowym.