Przepis: Tort z mon cherii
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Jak przyrządzić Tort z mon cherii?
Biszkopt przekrajamy tak by uzyskać 3 lub 4 części (zależy to od grubości biszkopta). Biszkopt można upiec według własnego sprawdzonego przepisu lub kupić gotowy w sklepie.
Cukierki mon cherii rozpuszczamy w rondelku tak by uzyskać jednolita masę.
W tym czasie robimy budyń czekoladowy, według przepisu na opakowaniu.
Likier wiśniowy rozrabiamy odrobiną wody i nacieramy takim ponczem części biszkopta.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce by uzyskać czekoladowe wiórki do ozdobienia tortu.
Nasączony biszkopt kładziemy na jakiejś tacy/blaszce i nakładamy po kolei warstwy (w przypadku 4 części biszkopta):
1. uzyskaną masę z mon cherii
2. biszkopt
3. budyń czekoladowy
4. biszkopt
5. masa z mon cherii
6. biszkopt
Wierzch biszkopta i boki smarujemy dokładnie budyniem. Całość (górę i boki) obsypujemy dokładnie wiórkami czekoladowymi. Śmietan fixem przyozdabiamy wierzch tortu wedle uznania (ja robię takie kropki ze śmietany). Dodatkowo śmietanę przyozdabiamy wiśniami kandyzowanymi.
Całość wygląda bardzo efektownie.