Przepis: Tradycyjne drożdżówki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Tradycyjne drożdżówki?
Drożdże pokrusz, rozpuść w połowie mleka, dodaj po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z 6 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, skórkę z cytryny, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wlej stopione i ostudzone masło, wyrób gładkie i niezbyt geste ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut. Gdy wyrośnie, ponownie krótko wyrób i odstaw jeszcze na 30 minut. Przygotowane ciasto pokrój na 20 kawałków, z każdego uformuj niedużą kulkę. Ciasteczka rozłóż na blasze w dużych odstępach, przykryj i odstaw jeszcze na 15 minut, a następnie rozpłaszcz je dłonią na bułeczki i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Przygotuj nadzienie: twaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Śliwki umyj, wydryluj, pokrój na małe kawałki. Zasyp pozostałym cukrem, skrop wodą i rozgotuj na gęsty mus, często mieszając. Przestudź, wymieszaj z cynamonem i rumem. Na bułeczkach rozłóż porcje obu mas, wierzch posyp sparzonymi i osuszonymi rodzynkami. Piecz 20 minut w temp. 180*C.