Przepis: Truskawkowa pianka
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Truskawkowa pianka?
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy ręcznie.
Ciasto wylewamy na blachę bez pergaminu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160*C i pieczemy 10-15 minut. Galaretki rozpuszczamy w około 800 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki miksujemy. Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem truskawkowym. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 150 ml gorącej wody, po czym studzimy i dodajemy do masy galaretkowo-truskawkowej. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.