Przepis: Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami?
Masło miksujemy z cukrem na puszysto. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Mleko doprowadzamy do temperatury pokojowej. Dodajemy po 1/3 mąki i mleka, miksujemy, itd. do wykorzystania składników.
Wykładamy ciasto do formy o średnicy 25 cm. Wyrównujemy.
Truskawki umyte, osuszone i bez szypułek kroimy w ćwiartki, oprószamy mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto.
Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.