Przepis: Walentynkowe, czekoladowe marzenie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Walentynkowe, czekoladowe marzenie?
Orzechy mielimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, stapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Dodajemy masło roślinne, dokładnie miksujemy.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie mieszamy z czekoladą.
Dodajemy przesianą mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy na gładką masę, przekładamy do natłuszczonej formy w kształcie serca.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, kroimy na 2krążki.
Konfiturę przecieramy przez sitko i smarujemy jeden krążek ciasta, przykrywamy drugim.
Dekoracja:
Migdały sparzamy i obieramy.
Połowę odkładamy, resztę siekamy.
Czekoladę stapiamy, mieszamy z kremówką oraz posiekanymi migdałami, oblewamy ciasto.
Wierzch serca dekorujemy całymi migdałami, wiórkami czekoladowymi, a także różyczkami i listkami z marcepana.