Przepis: Wielkanocna babka cytrynowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Wielkanocna babka cytrynowa?
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok
z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).
Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem.
Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C
Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:
szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować.