Przepis: Wieniec bananowo-orzechowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Wieniec bananowo-orzechowy?
Orzechy siekamy a czekoladę kruszymy. Pięć bananów myjemy i obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryn. Tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli na puszystą masę. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 15 dkg orzechów laskowych, 5 dkg czekolady i pokrojone banany.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej formy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Wyjmujemy i studzimy.