Przepis: Wykwintne ciasto jabłkowo – orzechowe
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 45 min.
Jak przyrządzić Wykwintne ciasto jabłkowo – orzechowe?
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka a na końcu mąkę z proszkiem. Wykładamy do dwóch blaszek 25/36. Białka ubijamy z cukrem. Pianę rozprowadzamy na plackach, następnie posypujemy oba orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Lekko mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach na blasze 26/36 przez 30 minut.
Masa z jabłek:
Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku, mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.
Krem:
W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka, mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać żółtka i ugotować krem. Margarynę utrzeć z zimnym kremem.
Przełożenie:
Ciasto – masa z jabłek – biszkopt orzechowy – krem – ciasto – dowolna dekoracja.