Przepis na Babka drożdżowa topielec

Składniki potrzebne do przepisu: Babka drożdżowa topielec

  • masło 120 g
  • mąka 2 szkl
  • jajka 2 szt
  • mleko 1/3 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • drożdże 50 g
  • cukier waniliowy 1 opak
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania ciasta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Babka drożdżowa topielec ?

    Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.

    Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.

    Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.

    Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.

    Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.

    Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).

    Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.

    Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.

    Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.

    Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.

    Termostat ustawić na 180°C.

    Włożyć do formy ciasto.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.

    Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553