Przepis na Makowiec-TOPIELEC

Składniki potrzebne do przepisu: Makowiec-TOPIELEC

  • jajka 2 szt
  • rodzynki 1 paczuszka
  • olejek migdałowy 1 szt
  • jajka 2 szt
  • cukier 1 szkl
  • >margaryna Zwykła 1/2 kostki
  • >niebieski mak 1 kg
  • >drożdże w kostce 10 dag
  • cukier biały 2 łyżki
  • >margaryna Zwykła 2 kostki
  • mąka pszenna 1 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Makowiec-TOPIELEC ?

    Mąkę zagnieść z 2 kostkami margaryny, cukrem, całymi jajkami i drożdżami rozpuszczonymi w szkl. mleka. Wyrobić ciasto-kulę. Nalać do dużej miski letniej wody i włożyć ciasto (przyklei się do dna miski). Po paru minutach sprawdzić czy ciasto lekko odrywa się od dna jeśli tak wyjąc ciasto posypać mąką i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, każdą pokolei rozwałkować, posmarować masą makową: mak zmielić 2 razy następnie zmiksować z 1/2 kos. Margaryny, cukrem, żółtkami rodzynkami, olejkiem – na koniec dodać ubite białka -posmarowane ciasto zawijamy w roladę i wkładamy do formy keksowej i tak z każdą częścią ciasta. Pieczemy tak długo aż lekko popęka.