Przepis na Bakaliowe

Składniki potrzebne do przepisu: Bakaliowe

  • mak doprawiony 1 kg
  • migdały 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • >kandyzowana skórka z pomarańczy 5 dag
  • jajka 2
  • miód 2 łyżki
  • >spirytus łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Bakaliowe ?

    Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej. Wbić całe jajka, dodać miód, wlać łyżkę spirytusu i wymieszać.

    Ciasto: masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.

    Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie się w ciasto, naciągnąć je na mak po brzegach, by był przykryty. Piec około godziny w temperaturze 180C.

    Lukier: z podanych składników utrzeć lukier tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Polać nim wystudzone ciasto. Wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556