Składniki potrzebne do przepisu: Bakaliowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Bakaliowe ?
Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej. Wbić całe jajka, dodać miód, wlać łyżkę spirytusu i wymieszać.
Ciasto: masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie się w ciasto, naciągnąć je na mak po brzegach, by był przykryty. Piec około godziny w temperaturze 180C.
Lukier: z podanych składników utrzeć lukier tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Polać nim wystudzone ciasto. Wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.