Przepis na Biszkopt z galaretką

Składniki potrzebne do przepisu: Biszkopt z galaretką

  • jajka 8 szt
  • cukier 3 łyżki
  • żelatyna 1 opakowanie
  • galaretka (różne kolory) 3 szt
  • jajka 4 szt
  • margaryna 375 g
  • mleko 1 szklanka
  • cukier puder 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
  • mąka pszenna 110 g
  • cukier puder 180 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Biszkopt z galaretką ?

    Biszkopt:

    8 jajek;

    180 g cukru pudru;

    110 g mąki pszennej (około 11 łyżek);

    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;

    2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa:

    1 szklanka cukru pudru;

    1 szklanka mleka;

    375 g margaryny;

    4 jajka;

    3 opakowania galaretki (różne kolory);

    1 opakowanie żelatyny;

    3 łyżki cukru.

    Biszkopt: Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka delikatnie rozmącić. Do białek dodać żółtka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, przekroić na pół.

    Masa: Galaretki rozpuścić (każdą osobno) wg przepisu na opakowaniu (można dać trochę mniej wody, wtedy będą lepsze). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Żółtka ubić z cukrem. Dodawać do utartej margaryny. Galaretki pokroić w kostkę i dodać do masy wraz z rozpuszczoną w mleku żelatyną. Połączyć z ubitą pianą z białek.

    Biszkopt przełożyć masą. Udekorować według uznania.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556