Składniki potrzebne do przepisu: Biszkopt z galaretką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Biszkopt z galaretką ?
8 jajek;
180 g cukru pudru;
110 g mąki pszennej (około 11 łyżek);
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
1 szklanka cukru pudru;
1 szklanka mleka;
375 g margaryny;
4 jajka;
3 opakowania galaretki (różne kolory);
1 opakowanie żelatyny;
3 łyżki cukru.
Biszkopt: Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka delikatnie rozmącić. Do białek dodać żółtka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, przekroić na pół.
Masa: Galaretki rozpuścić (każdą osobno) wg przepisu na opakowaniu (można dać trochę mniej wody, wtedy będą lepsze). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Żółtka ubić z cukrem. Dodawać do utartej margaryny. Galaretki pokroić w kostkę i dodać do masy wraz z rozpuszczoną w mleku żelatyną. Połączyć z ubitą pianą z białek.
Biszkopt przełożyć masą. Udekorować według uznania.