Przepis na Chrusty

Chrusty

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Chrusty?

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić – ciasto powinno być takie, jak na makaron.

Rozwałkować cienko na pół centymetra. Pokroić na podłużne pasy szerokości 2 palców.

Pasy pokroić ukośnie, pośrodku naciąć i przez ten otwór przeciągnąć jeden koniec.

Usmażyć na patelni na złoty kolor.

Inna metoda jest taka.

Należy 6 żółtek rozbić z cukrem do białości i dosypać tyle mąki, aby ciasto po wyrobieniu zlewało się z łyżki jak po nitce.

Zagotować masła i tyle samo smalcu, po czym nabierać pełną łyżkę ciasta i wlewać je sznureczkiem do gorącego tłuszczu, obracać przy tym łyżką na różne strony.

Gotowe wyłożyć na sito, posypać cukrem i cynamonem.

Podawać gorące.