Przepis na Ciasteczko – bułeczki z maślanką

Ciasteczko – bułeczki z maślanką

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Ciasteczko – bułeczki z maślanką?

1. Wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.

2. Masło pokrój na kawałki, dodaj je do mąki. Połącz wszystkie składniki, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Najlepiej rób to mikserem.

3. Dodaj maślankę i dalej miksuj do pełnego połączenia się składników. Ciasto powinno być mokre.

4. Stolnicę posyp mąką. Przełóż na nią ciasto i rozpłaszcz ręką, zrób placek o grubości 4 cm. Złóż je na pół i znowu rozpłaszcz. Zrób tak 5 razy, nie używaj wałka.

5. Szklanką wytnij kółka z grubego ciasta, przełóż je na blachę, ułóż blisko siebie.

6. Piecz 10 minut w 160 stopniach C.