Składniki potrzebne do przepisu: Ciastka z masłem orzechowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 30 min.
jak przyrządzić Ciastka z masłem orzechowym ?
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać masło orzechowe i krótko zamieszać. Następnie dodać całe jajko, aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy – energicznie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Dodawać stopniowo do masy – szybko ucierać.
Masa ma być dość klejąca, mokra – jeśli w czasie dodawania zauważycie, że ciasto na ciastka ma już dość mąki – to po prostu nie dodawać reszty. Każda mąka inaczej chłonie
Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
Na wierzch można dodać polewę czekoladową zrobioną z czekolady i śmietanki 30% albo 36% , można również użyć samej czekolady, gotowej polewy, lukru, cukru pudru itd…