Przepis na Ciastka z masłem orzechowym

Składniki potrzebne do przepisu: Ciastka z masłem orzechowym

  • cukier biały 1 szklanka
  • >masło orzechowe 1 szklanka
  • masło /margaryna 150 gram
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
  • orzechy zmielone 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • >skórka z pomarańczy – świeża 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
    Czas przygotowania: 40 min.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Ciastka z masłem orzechowym ?

    Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać masło orzechowe i krótko zamieszać. Następnie dodać całe jajko, aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy – energicznie wymieszać.

    Mąkę wymieszać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Dodawać stopniowo do masy – szybko ucierać.

    Masa ma być dość klejąca, mokra – jeśli w czasie dodawania zauważycie, że ciasto na ciastka ma już dość mąki – to po prostu nie dodawać reszty. Każda mąka inaczej chłonie

    Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C

    Na wierzch można dodać polewę czekoladową zrobioną z czekolady i śmietanki 30% albo 36% , można również użyć samej czekolady, gotowej polewy, lukru, cukru pudru itd…

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556