Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto „5 minut”
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
jak przyrządzić Ciasto „5 minut” ?
[Opcjonalnie zamiast oleju można użyć przegotowanej wody – dla tych, którzy uważają na kalorie]
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a następnie mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Później dodajemy mleko oraz olej (lub wodę) i wszystko dokładnie mieszamy (powinno być dość płynne).
Następnie wkładamy do mikrofalówki (ok. 1000W) na 3 minuty. Ciasto powinno ładnie urosnąć.
Po wyjęciu z mikrofalówki i ostygnięciu gotowe do jedzenia.
UWAGI:
1.) naczynie musi być żaroodporne i odpowiednio duże, żeby ciasto się nam nie wylało;
2.) ciasto wychodzi dość suche, nadaje się więc świetnie do podawania wraz z herbatą;
3.) kakao można zastąpić np. cynamonem lub wanilią – sam przepis świetnie nadaje się do eksperymentów.