Przepis na Ciasto – babka orzechowo-kawowa

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto – babka orzechowo-kawowa

  • mąka tortowa 18 dag
  • >mielone orzechy laskowe 8 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • >margaryna lub masło 1 łyżka
  • cukier kryształ 15 dag
  • jajka 4 – 5 szt
  • >aromat korzenny lub rumowy 5 kropli
  • gorzka czekolada 100 g
  • posiekane orzechy laskowe 100 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Ciasto – babka orzechowo-kawowa ?

    Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni i zostawić do ostudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy – najlepiej z prawdziwą wanilią, kryształ, masło, jaja (jeśli duże to 4 a jeśli mniejsze to 5 szt), zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niej gładkie ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni c. Piekarnika i piec około 60 – 70 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 – 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody- zimnym naparem kawowym. Gdy ciasto jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553